Koronavírus: Česko od pondelka uvoľňuje ďalšie opatrenia

13.06.2020 Celý región

Praha 13. júna (TASR) - Česká republika od pondelka pokračuje s uvoľňovaním pravidiel zavedených v súvislosti s novým koronavírusom. Bude napríklad možné usporiadať akcie až pre 2500 osôb, menia sa aj pravidlá pre nosenie rúšok. Na Twitteri to v piatok oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, informuje portál Novinky.cz.

"Pred nami je ďalšia vlna uvoľňovania. Od 15. júna bude možné organizovať akcie pre 2500 osôb v areáloch so stavebne oddelenými sektormi, ako sú napríklad športové štadióny. Každý sektor pojme maximálne 500 účastníkov a musí mať vlastný vstup zvonku. Medzi sektormi nebude možné prechádzanie," uviedol Vojtěch.

Rušia sa tiež rozstupy v kaderníctve, sprístupnia sa niektoré vodné atrakcie a ľudia si tiež budú môcť zakúpiť občerstvenie na trhoch, v divadlách či kinách.

Uvoľňujú sa aj pravidlá pre nosenie rúšok. Ľudia ich nemusia nosiť vonku, aj keď je na blízku niekto iný. Výnimkou sú však hromadné akcie, kde budú rúška stále potrebné pri blízkom kontakte s inou cudzou osobou, píšu Novinky.cz.

"Ešte nejaký čas bude tiež platiť povinnosť nosenia rúšok v MHD a vo vnútri budov," uviedol Vojtěch.

V ČR od začiatku pandémie zaznamenali 9909 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ochoreniu COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, tam už podľahlo 328 ľudí a 7214 sa z neho vyliečilo.
 
 
 

Brazília dobieha USA, má druhý najvyšší počet obetí

Brazília 13. júna (TASR) - Brazília má druhý najvyšší počet obetí epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2, keď v celosvetovej bilancii predbehla Britániu a dostala sa za USA, kde nateraz evidujú najviac mŕtvych.

Podľa agentúry AFP o tom v noci na sobotu informovalo brazílske ministerstvo zdravotníctva s tým, že za posledných 24 hodín zaznamenalo ďalších 909 úmrtí, čím sa ich počet v Brazílii zvýšil na 41.828.

V Brazílii, ktorá má 212 miliónov obyvateľov, bolo na koronavírus pozitívne testovaných doteraz 828.810 ľudí.

Ako uviedol denníka The Guardian, podľa britskej vlády si koronavírusová epidémia od jej vypuknutia v Británii koncom januára vyžiadala 41.481 životov.

Denník však súčasne poznamenal, že skutočný počet obetí v Británii presiahne zrejme 50.000, keď do bilancie budú zarátané aj suspektné prípady.

Podľa The Guardianu zvýšenie nastane aj v prípade Brazílie, kde sa úradmi uvádzané počty obetí považujú odborníkmi za podhodnotené. Tvrdia, že skutočný počet prípadov by v Brazílii mohol byť 10- alebo 15-krát vyšší.

Experti označujú reakciu brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara opakovane pandémiu za "katastrofálnu".

Tento Trumpa obdivujúci bývalý kapitán brazílskej armády totiž opakovane bagatelizuje chorobu COVID-19 ako prejav "hystérie médií" a označoval ju za niečo ako chrípku, pričom 12. apríla, keď počet nakazených v priebehu jedného dňa stúpol o 1222 ľudí, vyhlásil, že "tá záležitosť s vírusom je preč."

Odvtedy však zomrelo ďalších viac ako 40.000 Brazílčanov. Krajne pravicový populista naďalej podkopáva inde vo svete rešpektované pravidlo o nutnom zachovaní bezpečných rozstupov medzi ľuďmi - Bolsonaro sa aj naďalej zúčastňuje na verejných zhromaždeniach a navštevuje obchody.

Aj vo štvrtok tento svoj postoj obhajoval, a to snahou chrániť ekonomiku a pracovné miesta. Naznačil tiež, že jeho súperi zámerne zveličujú počet úmrtí na COVID-19 v jednotlivých štátoch Brazílie, vinia za epidémiu federálnu vládu a vytĺkajú z celej situácie politický kapitál.

Pre spory s Bolsonarom týkajúce sa koronakrízy boli v priebehu jedného mesiaca nútení podať demisiu už dvaja ministri zdravotníctva.

Daniel Dourado, odborník a právnik v oblasti verejného zdravia na univerzite v Sao Paule, podľa The Guardian uviedol, že Bolsonaro nesie prevažnú časť zodpovednosti za rozsah katastrofy v Brazílii. "Akoby si ešte stále neuvedomil nebezpečenstvo situácie. Dokonca ani nevyjadruje sústrasť rodinám" obetí, poznamenal Dourado.

Dourado vyjadril obavy, že Brazília by mohla v počte úmrtí a nakazených "dohnať USA".

Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa Spojené štáty registrujú viac ako dva milióny infikovaných koronavírusom, zatiaľ čo Brazília ich má 828.810.

Z tohtotýždňovej projekcie University of Washington vyplýva, že do konca augusta by koronavírusom vyvolanej epidémii v Brazílii mohlo podľahnúť ďalších 100.000 ľudí, čo by znamenalo, že táto krajina by mohla predbehnúť USA ako štát s nateraz najvyšším počtom úmrtí. Momentálne majú Spojené štáty viac ako 116.000 mŕtvych na komplikácie spojené s chorobou COVID-19.
 
 

Francúzsko 1. júla začne otvárať svoje hranice krajinám mimo Schengenu

Paríž 13. júna (TASR) - Francúzsko začne 1. júla postupne otvárať svoje hranice aj krajinám mimo schengenského priestoru, uviedli v piatok ministri vnútra a zahraničných vecí v spoločnom vyhlásení.

Ako citovala agentúra AFP, "toto otvorenie bude postupné a bude závisieť od epidemiologickej situácie v každej z tretích krajín a bude v súlade s dohodami dosiahnutými na európskej úrovni".

Toto spoločné vyhlásenie vydali francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian a jeho kolega, minister vnútra Christophe Castaner.

V ich vyhlásení sa uvádza, že cestujúci z krajín schengenského priestoru budú môcť od 15. júna vstúpiť na francúzske územie "bez obmedzení spojených s bojom proti COVID-19 - tak ako pred 18. marcom 2020". Nebude sa od nich vyžadovať žiadne osvedčenie a ani izolácia na 14 dní.

Francúzska vláda však spresnila, že obmedzenia na vstup na francúzske územie sa budú naďalej uplatňovať recipročne na hraniciach so Španielskom (do 21. júna v súlade s rozhodnutím prijatým španielskou vládou) a so Spojeným kráľovstvom - ľudí cestujúcich z tejto krajiny francúzske úrady vyzvú, aby po príchode šli na 14 dní do karantény.

Schengenská zóna bez hraníc zahŕňa väčšinu územia Európskej únie, ako aj Švajčiarsko, Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.

Európska komisia (EK) vo štvrtok odporučila, aby členské krajiny EÚ po 30. júni pristúpili na čiastočné a postupné zrušenie cestovných obmedzení pre občanov z tretích krajín. Podľa eurokomisárky pre vnútorné veci Ylvy Johanssonovej by sa opätovné otváranie vonkajších hraníc Európskej únie malo diať na základe spoločného koordinovaného prístupu.

Komisia odporučila členským i pridruženým štátom schengenského priestoru, aby kontroly na vnútorných hraniciach, zavedené z dôvodu šírenia choroby COVID-19, zrušili do 15. júna, dočasné obmedzenie pre nepodstatné cestovanie do priestoru EÚ predĺžili do 30. júna, a od 1. júla stanovili spoločný prístup k postupnému zrušeniu cestovných obmedzení aj na vonkajších hraniciach Únie.
 
 
 

Nákaze COVID-19 celosvetovo podľahlo viac ako 425.000 ľudí

Washington 13. júna (TASR) - Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si doteraz vo svete vyžiadala spolu viac ako 425.000 obetí na životoch. Vyplýva to z údajov zhromaždených agentúrou AFP, ktorá dodala, že na koronavírus bolo na celom svete pozitívne testovaných 7.632.517 ľudí.

Európa zaznamenala 186.843 úmrtí z 2.363.538 prípadov. Epidémia však najrýchlejšie napreduje v Latinskej Amerike, kde bolo z celkového počtu 1.569.938 prípadov zaznamenaných 76.343 úmrtí.

Spojené štáty zostávajú krajinou s najvyšším počtom úmrtí - 114.643 - pred Brazíliou, ktorá sa v piatok stala druhým najviac postihnutým štátom so 41.828 úmrtiami. Nasledujú Británia so 41.481 úmrtiami, Taliansko (34.223) a Francúzsko (29.374).

Za posledných 24 hodín v USA zomrelo ďalších 839 ľudí, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa z piatkového večera miestneho času.

V Spojených štátoch evidujú aj najviac nakazených - 2.044.572, uviedla spomínaná univerzita sídliaca v meste Baltimore.

Aj keď mnohé európske štáty postupne uvoľňujú reštrikcie prijaté v snahe zmierniť alebo zastaviť šírenie koronavírusu, riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok upozornil, že "vírus ešte zďaleka nie je pod kontrolou. Boj sa ešte neskončil".

Rovnakého názoru je aj riaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Robert Redfield, ktorý v piatok na tlačovej konferencii varoval, že "pandémia sa ešte neskončila."

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa medzičasom pripustila, že v niektorých štátoch sa môžu vyskytovať nové ohniská nákazy, ale trvá na tom, že ak dôjde k druhej "plne rozvinutej" vlne epidémie, nedôjde už k zastaveniu ekonomiky.
 
 

Ohniskom koronavírusu v Pekingu je tržnica s mäsom

Peking 13. júna (TASR) - Čínske úrady ohlásili v sobotu 11 nových prípadov nákazy koronavírusom nového typu vrátane šiestich prípadov komunitného prenosu v Pekingu. Ako informovala agentúra AFP, ohniskom nákazy v čínskej metropole je veľkoobchodná tržnica s mäsom Sin-fa-ti.

Podľa jej riaditeľa koronavírus tam bol detekovaný na doskách používaných na manipuláciu s lososom dovážaným z cudziny.

AFP dodala, že hlavné reťazce supermarketov v Pekingu v noci odstránili všetky zásoby lososa. Zásobovanie inými druhmi potravín - najmä ovocím a zeleninou - by touto situáciou nemalo byť ovplyvnené, napísala v sobotu pekinská tlač.

Podľa novinárov AFP boli na obidvoch trhoch nasadené desiatky policajtov.

V súvislosti s ohniskom nákazy v tržnici úrady nariadili izoláciu 11 nehnuteľností v jej blízkosti. Zavretých muselo zostať aj deväť základných a materských škôl v okolí.

AFP pripomenula, že k prenosu nového koronavírusu zo zvieraťa na človeka došlo zrejme na trhu v čínskom meste Wu-chan, kde sa predávali i divo žijúce zvieratá.

Čínske úrady tvrdia, že prenos nákazy v rámci krajiny do značnej miery zastavili, no napriek tomu sa ešte stále nájdu výnimky. Čína sa tak zameriava na prípady nákazy zavlečené zo zahraničia, keďže postupne začína zmierňovať obmedzenia týkajúce sa leteckej dopravy a pohybu ľudí prichádzajúcich z ostatných krajín.
 
 

V Česku uvoľnia opatrenia, na tribúny si bude môcť sadnúť až 2500 ľudí

Praha 13. júna (TASR) - Na športové podujatia v Českej republike bude môcť od pondelka prísť do hľadiska už 2500 namiesto doterajších 500 fanúšikov. V piatok to oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v súvislosti s ďalšou fázou uvoľňovania opatrení v boji s novým koronavírusom.

"Pred nami je ďalšia vlna uvoľňovania. Od 15. júna bude možné organizovať akcie pre 2500 osôb v areáloch so stavebne oddelenými sektormi, ako sú napríklad športové štadióny. Každý sektor pojme maximálne 500 účastníkov a musí mať vlastný vstup zvonku. Medzi sektormi nebude možné prechádzať," uviedol Vojtěch podľa portálu Novinky.cz.

Ďalšiu fázu uvoľňovania privítali najmä futbalové kluby, keďže českú najvyššiu súťaž reštartovali už 23. mája a vtedy ešte mohlo byť na štadióne iba 150 osôb, vrátane aktérov stretnutia.
 
 

V Rusku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 114 ľudí

Moskva 13. júna (TASR) - Počet obetí nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Rusku za posledných 24 hodín o 114, čím sa ich počet zvýšil na 6829. Infikovaných je celkovo 520.129. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS.

Smrtnosť ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa v Rusku pohybuje na úrovni 1,3 percenta.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však považuje nízku mieru smrtnosti v Rusku pri súčasnom vysokom počte infikovaných za ťažko pochopiteľnú. Vyzvala preto ruské úrady, aby zrevidovali doterajšiu metódu evidencie obetí pandémie.
 
 
 

V Maďarsku stúpol počet obetí koronavírusu na 559

Budapešť 13. júna (TASR) - V Maďarsku zomreli ďalší štyria pacienti s ochorením COVID-19 trpiaci aj inými chronickými chorobami; medzi nimi bol aj 43-ročný pacient. Počet nakazených novým druhom koronavírusu za uplynulých 24 hodín stúpol o 11 na 4064, informoval v sobotu krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol v Maďarsku na 559. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 2476 ľudí. Počet aktuálne nakazených je 1029, pričom 40 percent je z Budapešti.

V súčasnosti je hospitalizovaných 283 pacientov, z ktorých 20 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Minister rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler v piatok oznámil, že od 15. júna bude zdravotníctvo fungovať už bez akýchkoľvek obmedzení pri zachovaní všeobecných pravidiel ochrany pred šírením nákazy.

Krízový štáb zdôraznil, že ochrana pred šírením nákazy sa v Maďarsku nachádza v druhej fáze, pričom epidémia sa ešte neskončila. Naďalej preto treba zachovávať základné epidemiologické pravidlá, najmä bezpečný odstup medzi osobami.
 
 

Ukrajina po takmer troch mesiacoch otvára svoje hranice

Kyjev 13. júna (TASR) - Ukrajina po takmer troch mesiacoch otvára svoje hranice pre cestujúcich prichádzajúcich zo zahraničia. Oznámila to v sobotu ukrajinská pohraničná stráž, ktorú citovala agentúra DPA.

Zároveň so znovuotvorením hraníc sa Ukrajina opäť otvára aj pre medzinárodnú leteckú dopravu.

Ukrajinská vláda súčasne rozhodla o zmiernení pohraničných procedúr súvisiacich s pandémiou koronavírusu. Povinnému monitorovaniu sa budú musieť odteraz podrobiť len osoby prichádzajúce z krajín s vysokou úrovňou nákazy, píše agentúra UNIAN.

Od 15. júna sa otvárajú hraničné priechody na ukrajinských medzinárodných letiskách. V ten istý deň začne fungovať aj kontrolné stanovište na administratívnej hranici medzi Ukrajinou a Ruskom okupovaným Krymom, píše UNIAN.

Dve kontrolné stanovištia na takzvanej kontaktnej línii v Donbase, ktorá oddeľuje pozície ukrajinskej armády od separatistov, sú v prevádzke už od 10. júna.

Ukrajina uzavrela svoje hranice a zaviedla prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu v polovici marca. Reštrikcie sa už medzitým zmiernili, v dôsledku čoho počet prípadov nákazy v posledných dňoch opäť výraznejšie pribúda.

Ukrajinské úrady doposiaľ potvrdili 30.506 prípadov nákazy a 880 úmrtí. V sobotu bolo hlásených 753 nových prípadov, v piatok to bolo 653. Začiatkom júna denný prírastok neprevyšoval 350 nakazených.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zrušil v piatok všetky aktuálne zahraničné cesty a obmedzil kontakt s ľuďmi po tom, ako mala jeho manželka Olena pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Rokovania a hromadné podujatia absolvuje len formou videokonferencie. Každodenne sa testuje a do blízkeho fyzického kontaktu prichádza len so svojimi pobočníkmi a členmi ochranky. Zatiaľ boli jeho testy negatívne.
 
 
 

Vyberte región